Rahimde yara veya rahim ağzında yara olarak bilinen “servisit” jinekolog doktorlar tarafından en sık karşılaşılan jinekolojik problemlerden birisidir. Gerek enfeksiyonlar gerekse doğum ve doğum dışı travmalara sıkça maruz kalan bu bölgeye ait hastalıklar ve buradan kaynaklanan kanser vakaları önemlidir.
Rahim ağzı yarası Neden olur?
Rahim ağzı yarasının belirtileri nelerdir?
Herhangi bir tedavi uygulamadan önce smear testi ile rahim ağzı kanseri dışlanması şarttır. Smear testi hiçbir şikayeti olmayan kadınların da 3 yılda bir kez yaptırması gereken, hiçbir ağrı ve acı vermeyen, uygulanışı çok kısa ve basit ancak çok önemli bir testtir. Jinekolojik muayene esnasında herhangi bir anestezi yöntemine ihtiyaç duyulmadan ince bir kanül ile rahim duvarından sürüntü alınır laboratuvar incelemesine gönderilir. Böylece rahim ağzı yaraları ve rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarını anlayabilmek mümkün olur.
Rahim ağzı yaraları nasıl tedavi edilir?
Rahim ağzı yaraları çoğunlukla enfeksiyon kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi verilir. Smear sonucunda kanser veya kanser öncülü hücreler ekarte edildikten sonra antibiyotik tedavisi sonrası en sık kullanılan tedavi modalitesi kriyoterapi(yara dondurma) veya koetrizasyon (yara yakma) işlemidir. Bunların yanında yardımcı tedaviler ozon uygulaması ve prp uygulaması yapılabilir.
© Doç. Dr. Hatice GÖNBE Tüm Hakları Saklıdır.
MakroKEY