Prolapsus cerrahisinde yaptığımız ameliyatlar
1- Sistosel; idrar torbasının (mesane tabanının) aşağı yer değiştirmesi
2- Üretrosel; üretra alt duvarının sarkması
3- Sistoüretrosel; üretrayı da kapsayan sistoseldir
4- Rektosel; bağırsak (rektum) üst duvarının posterior vajinal kısma kabarması
5- Enterosel (douglasosel); douglas boşluğundaki ince barsağın vajen lümenine fıtıklaşması
6- Uterus (rahim) sarkması, uterusla (rahimle) birlikte rahim ağzının vajenden aşağı doğru inmesidir.
PROLAPSUS NEDİR? NEDEN MEYDANA GELİR?
Kadın leğen kemiği içerisinde bir hamak şeklinde yerleşmiş olan kas dokularında ve bu kas dokuları yerinde tutan bağlarda meydana gelen bir defekt sonrasında prolapsus olarak adlandırdığımız fıtıklaşma durumu olabilir. Bu fıtıklaşmalarda uterus (rahim), mesane (idrar torbası), rektum (bağırsak) bulunabilir. Genel olarak prolapsus (fıtıklaşma, sarkma); mesane, uterus veya rektumun yer değiştirmesi için kullanılan bir terimdir.Meydana gelmesi birçok etmene bağlıdır. Bunlar:
Vajinal doğum en etkili faktördür, prolapsusu olan kadınların %90’ı doğum yapmış kadınlardır. Çoğu vakada zor ve travmatik vajinal doğumlar olduğu düşünülmektedir.. İlk doğum pelvik tabana en fazla hasarı veya hasarın tamamını verir, sonraki doğumlar ise bu hasara çok az ilavede bulunur.
Vajinal doğumlar sırasında pudendal sinir dalları etkilenir, pelvik tabanda kısmi bir sinir hasarı oluşur, buna bağlı olarak oluşan disfonksiyon zamanla artar ve her doğumla daha da kötüleşebilir.
Prolapsus (fıtıklaşma, sarkma) yaş ilerledikçe daha belirginleşir. Bu, pelvik taban kasları da olmak üzere tüm vücut kaslarında ve dokularında zayıflık olmasından kaynaklanır.
Pelvik taban üzerine etkileri olan faktörlerin zamanla birikimi ile çoğu vaka menopoz sonrası belirginleşir. Östrojen eksikliğinde olan atrofi tüm pelvik yapıları ilgilendirir, bunun sonucunda prolapsus (fıtıklaşma, sarkma) gelişir.
Prolapsus (fıtıklaşma, sarkma) gelişimine neden olan bir diğer sebep yaşam tarzıdır. Ağır yük taşıma esnasında oluşan basınç direk pelvik taban üzerine uygulanır. Sırt, omuz ve ekstremite zayıflığı ile şikayet daha da artar.
Obezite, pelvik taban üzerindeki yükü direkt artırarak ve hareket kısıtlılığına yol açarak prolapsus (fıtıklaşma, sarkma) oluşumuna neden olur.
Prolapsus (fıtıklaşma, sarkma) gelişmiş kadınlarda eklem hipermobilitesi daha fazladır. Bu hastalarda kollajen eksikliği de görülebilmektedir.
Diyabet mellitus, kronik obstruktif akciğer hastalığı, kabızlık prolapsus (fıtıklaşma, sarkma) oluşumuna katkıda bulunabilir.
Prolapsus (fıtıklaşma, sarkma) Tedavisi
Cerrahide vajinal olarak defektin düzeltilmesi veya laparoskopik yani kapalı ameliyat ile defektin düzeltilmesi günümüzde en çok uygulanan ve altın standart olarak kabul edilen tedavilerdir.
© Doç. Dr. Hatice GÖNBE Tüm Hakları Saklıdır.
MakroKEY