Miyomlar, rahimde görülen iyi huylu tümörleridir. Miyomlar rahim düz kas dokusunun çoğalması sonucunda meydana gelir.Miyom oluşumunda hormonal faktörler özellikle östrojen hormonunun rolü büyüktür. Bununla birlikte genetik ve yapısal faktörlerin de miyom oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Jinekolojik muayenede en sık karşılaştığımız bulgulardan biri de miyomlardır. Üreme çağındaki kadınların %20’sinde miyom görülür. Miyomlar, çoğu zaman semptom vermezler. Fakat boyutları büyük olduğunda adet döngüsünde düzensizlik ve kasık bölgesinde hafif şiddetli ağrılara neden olabilirler. Subseröz miyom olarak bilinen, rahim boşluğuna baskı yapan miyomlar ise nadir durumlarda kısırlık, düşük ve erken doğum gibi sorunlara yol açabilirler.
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Miyomlar, rahimde farklı büyüklükte ve bazı durumlarda birden fazla olabilirler. Bu miyomları, rahimdeki yerleşim bölgelerine göre farklı başlıklar altında inceleyebiliriz:
Intramural Miyom
Rahime içine gömülü miyom türüdür. En sık olan, genellikle sessizce büyüyen, pek belirti vermeyen miyomlardır. Ancak büyüyerek, rahim duvarına baskı yapmaya başladıklarında bazı şikâyetlere neden olabilirler. Kanama ve adet döngüsünde düzensizlik bu şikâyetlerin başında gelir. Intramural miyomlar fazla büyürse, çevre organlara baskı yapabilir ve kabızlık gibi sorunlara da yol açabilir.
Submuköz Miyom
Submuköz miyomlar ise rahim iç duvarına yerleşen miyom türleridir. Diğer miyom türlerine göre daha fazla kanama yaparlar. Bunun nedeni büyüdükçe rahim duvarını yani “endometriyum”u genişletmeleridir. Submuköz miyomlar, büyüdükçe gebe kalmayı da zorlaştırabilirler. Rahim duvarının sağlıklı olması ve gebeliğin devamlılığını sağlaması için tüp bebek uygulamasından önce mutlaka submuköz miyomların alınması gerekir.
Subseröz Miyom
Subseröz miyomlar ise submuköz miyomların aksine, rahmin dışına doğru büyürler. Rahmin dış bölgesini çeviren zar tabakasının altına yerleşen miyom türleridir. Bu miyom türü çoğu zaman kanama yapmaz. Ya da farklı semptomlar vermez. Sadece çok büyük boyutlara ulaştığı zaman krın içi diğer organlara bası yaptığı için kasık ağrısı ve idrarla ilgili sorunlara neden olabilir.
Subseröz miyom aşırı büyümesi sonucu “parazitik miyom” ve submuköz miyomların aşırı büyümesi sonucu “vajinaya doğmuş miyom” türleri de görülebilir. Ancak bunlar oldukça nadir görülen miyom türleridir.
Miyom Kimlerde Görülür?
Rahimdeki miyomlar, üreme çağından itibaren her kadında görülebilir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda ise daha fazla görülmektedir. Bununla birlikte kilo artışının da miyom oluşumunu tetiklediği ve var olan miyomların büyümesine neden olduğu bilinmektedir. Genellikle östrojen hormonu ile ilişkilendirilen yapılar olduğu için gebelik döneminde miyomların büyüdüğü ve ağrılara neden olduğu durumlar da olabilir.
Miyomlar Nasıl Belli Olur?
Miyomlar genelde belirti vermezler. Birçok kadında jinekolojik muayene sırasında, uzman hekim tarafından, tesadüfen fark edilir. Rahmin kasılma yeteneğini etkilediği için birçok miyom türü uzun ve şiddetli adet kanamalarıyla kendini gösterir.
Eğer miyomların boyutları büyükse hastanın şikâyetleri de daha belirgin olabilir. Büyük miyomlar;
Submüköz miyomlar ise rahimdeki kavite içindeki saplı miyomlardır. Bu miyomların belirtisi, diğer miyom türlerinden biraz daha farklıdır. Adet sırasında aşırı ağrılı kanama, cinsel ilişki sonrasında kanama, enfeksiyona bağlı kötü koku ve akıntı gibi şikâyetlere neden olabilirler.
Miyom Tanısı Nasıl Konur?
Miyomlar, uzman kadın doğum uzmanları tarafından kolayca tespit edilebilir. Miyomların tanısında jinekolojik muayene ve ultrason bulguları yeterli olmaktadır. Aynı zamanda MR ve tomografi sonuçları değerlendirilirken de miyom bulgularına rastlanabilir.
Miyom Tedavisi Nasıl Olur?
Miyomlar iyi huylu tümör parçaları olup %0.1 – 0.5 ihtimalle kötü huylu tümöre dönüşürler. Bu nedenle miyom tedavisinde çoğu zaman bir belirti de vermiyorsa gözlem yeterli olmaktadır. Büyük boyutlu ya da gözlem sürecinde giderek büyüyen, hastaya rahatsızlık verdiği gözlenen miyomlar ise medikal ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Günümüzde, cerrahi operasyonların gelişerek daha kolay hâle gelmesi miyomların tedavi sürecini de kolaylaştırmaktadır.
Miyom tedavisinde 3 farklı yöntem kullanılabilir:
Gözlem İle Tedavi
Miyomun düzenli olarak gözlenmesi, boyutunun ölçülmesi ve büyüme eğilimine göre tedavi planının yapılmasıdır. Miyom tedavisinde en sık kullandığımız yöntemdir. Özellikle küçük miyomların neredeyse tamamında gözlem yeterli olmaktadır.
Ameliyatsız Miyom Tedavisi
İlaçlar veya ilaçlı spiral uygulaması miyomların küçültülmesini ve baskılanmasını sağlar.Ultrason eşliğinde miyoma gönderilen radyofrekans dalgaları miyomda küçülmeye neden olur. Rahimi besleyen damarlara yapılan embolizasyon tedavisi de myomları küçültebilir.
Miyom Ameliyatı
Miyomların aşırı büyüdüğünde gebelik ve adet düzenleri ile ilgili sorunlara neden olabilirler. Eğer hasta ilaç kullanmasına rağmen miyomlar büyümeye devam ediyorsa, cerrahi tedavi de söz konusu olabilir.
Submüköz miyom ameliyatlarında, genellikle “histeroskopi” dediğimiz yöntem kullanılır. Histeroskopi; hastanın iyileşme sürecini kısaltarak miyom ameliyatı sürecini oldukça pratik hâle getirmektedir.Histeroskopi ile miyom tedavisinde hem tanı hem de tedaviyi aynı anda yapmak mümkündür. Oldukça kolay ve acısız bir işlemdir.
İntramural veya subseröz myomların tedavisinde, açık ya da kapalı ameliyat tekniği ile miyomun çıkarılması mümkündür. Laparaskopik yani kapalı yöntemle miyomların çıkarılması hastanede kalış ve iyileşme sürecini kısalltığı için günümüzde en çok başvurduğumuz yöntemdir. Bu gelişen miyom tedavi yöntemleri nedeniyle miyomların tedavisinde açık cerrahi işleme olan ihtiyaç neredeyse yok denecek kadar azalmıştır.Fakat kapalı yöntemle çıkarılamayacak kadar büyük olan myomlar için açık cerrahi kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle myomların sıkı kontrol altında olması gerekmektedir.
Miyom Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
Miyom tedavisi planlanırken;
Miyomlar, çoğu zaman iyi huylu tümör yapıları olduğu için tedavisi de oldukça kolaydır. Ancak aşırı büyüdükleri zaman cerrahi de tedavi sürecine dahil olabilir. Miyomların büyüme hızını ve büyüklüğünü takip edebilmek için doktorunuza güvenmeniz ve bu noktada düzenli kontrollerinizi yaptırmanız önemlidir. Düzenli yapılan kontroller sonucu birçok miyom kontrol altına alınabilmektedir. Hatta bazı hastalarda, yaşam biçimindeki değişiklikler vb. önlemlerle miyomların küçülmesi bile mümkündür.
© Doç. Dr. Hatice GÖNBE Tüm Hakları Saklıdır.
MakroKEY