Sevgili Hastalarım kısırlık ve kısırlık tedavisi konusunda önemli bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Aşılama, erkeğin sperm hücrelerinin alınarak birtakım işlemlerden geçirildikten sonra özel kateter yardımıyla kadının rahminin içine bırakılmasıdır. Uzun süre çocuk sahibi olamayan hastalarda kullanılan yöntemlerden biridir. Mikroçip aşılama yöntemi ise canlı, sağlıklı hücrelere fiziki zarar verebilecek teknikleri kullanmadan, morfolojik ve fizyolojik olarak daha iyi durumda ve DNA kırıklarının bulunma oranı çok daha az olan spermlerin diğer ölü, olgunlaşmamış ve düşük kaliteli sperm hücrelerinden ayıklanmasını sağlamak amacı ile tasarlanmıştır.
Klasik aşılamada aşılama yapılmadan önce spermlerle sperm sıvısını ayırmak için semen örneği santrifüj (yüksek hızda döndürme ile çöktürme) edilmektedir. Bu işlem sırasında spermlere zarar verilebileceği için mikro akışkan çip yöntemi geliştirilmiştir. Spermleri ayırmak için; sperm sıvısı bu çipin içinde bulunan ve genişliği yarım milimetreden küçük olan bir kanala enjekte edilmekte ve sağlıklı spermlerin çipte bulunan kanaldan çıkışa yüzerek, sağlıklı spermlerin ölü ya da zarar görmüş spermlerden ayrılması sağlanmaktadır. İnfertil erkeklerin sperm sıvısında milyonlarca sağlıksız sperm bulunur hatta bazılarında DNA fragmantasyonu olabilir, sağlıklı sperm ayıklama işlemi çok zor olmakla birlikte, bu yöntem sayesinde ayıklama işleminin kolaylaştığını kaydetmişlerdir.
Bu işlemden sonra sperm sıvısındaki sağlıklı sperm oranının yüzde 45´ten yüzde 98´e çıktığı saptanmıştır.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE MİKROÇİP UYGULAMASI
Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, dünya çapında 70 milyon çift kısırlık sorunu çekmektedir. Şu anki bilgilere göre kısırlık vakalarının üçte biri sadece erkek kaynaklıdır. Bütün tedavi yaklaşımları arasında hücre içi sperm enjeksiyonu (ICSI) gibi, yardımcı üreme tedavilerin (ARTs) erkek kısırlığına en iyi çözüm olduğu belirlenmiştir. ICSI tedavisindeki anahtar noktanın, en sağlıklı spermi seçmekten geçtiği hamilelik oranlarıyla da gösterilmiştir.
In vitro fertilizasyonda (IVF) ve ICSI tekniklerinde sperm seçme parametresi spermin hareketliliği ve morfolojisidir. Ancak şu anki standart tekniklerin bu parametrelere sahip spermleri seçmede yetersiz oldukları gözlemlenmiştir. Ayrıca yoğunluk farkına bağlı olan ayrıştırma tekniklerinde de DNA hasarı oluştuğu gösterilmiştir. Yüzdürme tekniği, sediment halindeki spermlerin arasından hareketli olanların yukarı, taze ortama yüzmesine dayalıdır. Bu tekniklerin ikisi de yüksek DNA kırığı oranına sahip semen örneklerinde yetersiz kalmaktadır.
Mikro akışkan teknolojileri, tüp bebek tedavisinde bir tüp bebek protokolünde kullanmak için gerekli olan sağlıklı spermleri elde etmek için kullanılır.
Sperm yumurtaya giden yolda mikrokanallar üzerinde ilerler. Doğal döllenmedeki bu ortamın benzeri mikroçipde hazırlanmıştır. Mikro akışkan teknolojisinin daha iyi anlaşılmasıyla beraber sperm fizyolojisine uygun bir seçim mekanizması sunduğu da belirlenmiştir. Mikroakışkan sistemler ile herhangi bir ön işlem basamağı gerektirmeden likefiye olmuş semen numunesinden en hızlı ve genetik materyal olarak en sağlıklı olan serbest oksijen radikallerine en az maruz kalan spermlerin
ayrımı ve bu ayrılan spermlerin IVF (In Vitro Fertilizasyon) ve ICSI (Intro Stoplazmik Sperm Enjeksiyonu) gibi tedavilerde kullanılması ve tüp bebekteki başarı oranını artırmayı amaçlamaktadır.
Bu nedenle erkek infertilitesi durumlarında ileri derece sperm hareketliliği azlığı ve morfoloji bozukluğu durumunda standard aşılamadan ziyade mikroçip aşılama tercih edilmesi daha uygun olur. Tabii ki aşılamada gebelik şansı tüp bebeğe göre daha az olmasına rağmen mikroçip yöntemiyle en yüksek oranda aşılama başarısı sağlayabiliriz. Yine erkek infertilitesine bağlı IVF/ICSI yaptığımız hastalarda da mikroçip yöntemiyle sperm seçimi yaptığımızda döllenen embryo kalitesi artmaktadır. Tabi ki bu da tüp bebek başarısını artırmaktadır.
© Doç. Dr. Hatice GÖNBE Tüm Hakları Saklıdır.
MakroKEY