Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı

  • Anasayfa
  • Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı

Günümüzde, rahim ve yumurtalıklarla ilgili sorunların çözümünde en çok kullanılan yöntemlerden biri kapalı ameliyatlardır. Yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavisi için de yapılabilen kapalı yumurtalık kisti ameliyatı sayesinde kısırlık, düzensiz adet kanamaları ve adet döneminde yoğun sancı gibi sorunlar çözülebilmektedir. 

Yumurtalıkta bulunan kistlerin her zaman cerrahi bir tedaviye gereksinimi yoktur. Ancak çeşitli durumlarda yumurtalık kistlerinin cerrahi bir girişimle alınması gerekebilir. Bu operasyona, tıp literatüründe kistektomi adı verilmektedir. Yumurtalık kistleri için uygulanan cerrahi girişimlerde operasyon laparoskopik olarak ya da açık yöntemle uygulanabilir. Ameliyatın kapalı ya da açık yapılması ise kistin boyutlarına ve hastanın özelliklerine göre değişmektedir. Ancak günümüzde en yaygın olarak kapalı yöntem, yani laparoskopik yöntem uygulanmaktadır. Kapalı ameliyat yöntemde göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda delikler açılır. Bu delikten girilerek kist alınır. Kesi oldukça küçük olduğu için hastanın iyileşme süresi de oldukça kısadır.

Ameliyattan sonra hastanın ağrı duyması, açık ameliyata göre çok daha azdır. Bundan dolayı, şayet hasta uygun ise kapalı ameliyat daha yaygın olarak tercih edilmektedir.

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Neden Yapılır?

Ameliyat Edilmesi Gereken Yumurtalık Kistleri Hangileridir?

Basit Kistler: Basit kistler, kanseröz özellik göstermeyen, çoğunlukla iyi huylu kistlerdir. Ancak vücutta kaldığı süre boyunca adet düzenini bozabilir, gebeliği riske atabilirler. Bu nedenle cerrahi ile çıkarılması tercih edilebilir.

Çikolata Kistleri (Endometrioma): Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen bu kistler, genellikle endometriozis rahatsızlığına bağlı olarak gelişir. Endometriozis, rahim içerisindeki endometrium sıvısının rahim dışına taşmasıyla gelişen bir rahatsızlık olduğu için gebeliği engelleyebilir. Eğer çikolata kistleri nedeniyle gebelik engelleniyorsa, kistlerin cerrahi ile çıkarılması gerekebilir.

Dermoid Kistler: Bu kistler, sert yapıları nedeniyle kanser şüphesi yaratan kistik yapılardır. Eğer kanseröz özellik gösteriyorlarsa ya da aşırı büyüklerse, cerrahi ile alınması tavsiye edilir. Kanseröz özellik göstermeyen ancak dermoid kist kapsamında değerlendirilen kistlerin ise mutlaka düzenli olarak takip edilmesi gerekir.

Eğer yumurtalık kistleri, yukarıda saydığımız özellikte ise ameliyatla alınması en doğru karar olacaktır. Yumurtalık kistlerinin alınmasında en çok tercih edilen yöntem ise kapalı ameliyat yöntemidir.

Kapalı Yumurtalık Kisti Operasyonu Uzun Sürer mi?

Yumurtalık kisti ameliyatı yaklaşık olarak 1 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre kistin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir. Bu süreyi etkileyen faktörler arasında:

  • Kistin büyüklüğü,
  • Kistin türü,
  • Karın içerisindeki yapışıklıklar mevcuttur

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Yumurtalık kisti ameliyatını yapacak ekibin bu tip ameliyatlara laparoskopik yaklaşım konusunda deneyiminin yüksek olması gerekir. Yumurtalığın beslenmesini bozacak yada besleyici damar yapısına zarar verecek hareketler yumurtalığın kaybına yol açabilir.

Yumurtalık üremenin temel organıdır. Yumurtalık kaybı her ne kadar diğer yumurtalık varlığını sürdürsede üreme fonksiyonlarında ve hormona salgılanımında azalma anlamına gelir.

Yumurtalık kistine laparoskopik yaklaşım yapacak ekibin kiste  kötü huylu tümör olasılığını akıldan çıkartmadan tümör cerrahisi prensiplerini gözeterek yaklaşması gerekir.

Laparoskopik  – Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?

  • Banyo operasyondan 2 gün sonra serbesttir; ancak ayaktan duş şeklinde yapılmalıdır. 10 gün boyunca küvete, denize, havuza girmeyiniz.
  • 20 gün boyunca cinsel ilişki de olmamalıdır
  • Taburcu olduktan sonra tekrar dikiş aldırmaya gitmeye gerek yok zira dikişler ise 10 günde kendiliğinden düşecektir.
  • Ameliyat sonrasında 1 hafta lekelenme olabilir
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları antibiyotik, ağrı kesici, demir preparatı aksatmayınız.
  • 1 hafta sonra ve 40 gün sonra kontrole geliniz.