Kısırlığın nedeni hem anne hem de baba adayından kaynaklanan birçok farklı soruna dayanabilir. Anneden kaynaklı kısırlıkproblemleri arasında rahim anormalliklerini de sayabiliriz. Rahmin ya da vajenin normalden farklı olması, embriyonun rahme tutunmasını ya da doğru şekilde yerleşmesini engelleyebilir. Bu rahim anormallikleri arasında en sık karşılaştığımız; septumadı verilen rahim içi perdelerdir. Bu perdeler erken ya da geç düşüklere ve erken doğuma neden olabilmektedir. Günümüzde kapalı ameliyat yöntemiyle rahim perde ameliyatı yapmak mümkündür. Kapalı rahim perde ameliyatırahimdeki perdenin durumunu ve rahatsızlığın şiddetini anlamamıza yardımcı olurken, aynı anda rahim perdesi tedavisi yapabilmemize de olanak tanımaktadır.
Septum (Rahim İçi Perde) Nedir?
Septum yani rahim içi perde, füzyon (birleşme) hataları olarak bildiğimiz rahim anormalliklerinin başında gelir. Füzyon hataları; rahim ve vajenin gelişmeye iki parça hâlinde başlayıp, buluşmaları gereken yerde birleşmemesinden kaynaklanır. Rahim ve vajenin gelişim sürecinde oluştuğundan genelde doğumsal bir problemdir. Rahim içi perde de füzyon hatalarının başında gelmektedir. Septum vakalarında rahim perdeye benzer bir zar dokusu ile ikiye bölünmüştür. Bu perde rahmin içinde enine ya da dikine konumda bulunabilir. Rahmin ne kadar büyük bir bölümünü kapladığına göre hafif, orta ya da şiddetli olarak seyredebilir. Genellikle gebelikle ilgili problemleroluştuğunda farkına varılan bir sorundur. Çünkü septum, erken doğumunen bilindik nedenleri arasındadır.
Rahimde Perde Varken Hamile Kalınır mı?
Rahim perdesigenellikle gebe kalmaya engel olmaz. Fakat gebeliğin sağlıklı şekilde tamamlanmasına engel olan bir rahatsızlıktır. Rahmin normal genişliği bebeğin büyüyüp, gelişmesi için ideal boyutlardadır. Rahimde perde olması durumunda bebek büyüdükçe perdenin bir kısmında sıkışır. Böylece rahmin içine tam olarak yeleşemez ve erken düşükler görülebilir. Geçmişte, septum sadece geç düşüklerle ilişkilendirilirken günümüzde erken düşüklere sebep olduğu da kabul edilmektedir. Kısırlığın en büyük nedenlerinden biri olan septum, teşhis ve tedavi edilmediğinde tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Bu durum, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin hem ruhsal hem de bedenen yorulmasına neden olabilir.
Rahimde Perde Tanısı Nasıl Koyulur?
Rahimde perdeyada uterin septum tanısı koymak için rahim boşluğunun görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tanıda en sık kullanılan yöntemler;
2 d ultrason kullanımı klinik olarak kullanımda en pratik yöntemdir. Ultrasonda perdenin görülmesi kullanıcının tecrübesine bağımlıdır.
3d ultrason kullanımı daha fazla eğitim gerektirir. Serviks ve vajina daha iyi değerlendirilir.
MR kullanımı rahim perdesi değerlendirilmesinde altın standart olarak kabul edilir. Ultrasona göre daha pahalı ve ulaşımı daha zordur.
İlaçlı ultrason kullanımı düşük maliyetlidir ve serviks ve rahim boşluğu hakkında yeterli bilgi sağlar. Kullanıcının tecrübesine bağlıdır ve rahim iç duvar sınırlarını gösterir.
HSG yada rahim filmi rahim boşluğu ve tüpler hakkında yeterli bilgi sağlar. Daha çok kısırlık tedavisi amacıyla kullanılır. HSG ağrılı bir işlem olup rahim perdesini bikornuat rahimden ayırt etmez. Rahmin dış sınırlarını göstermez. Vajinal ve servikal tıkanıklıklarda HSG kullanılmaz.
Histeroskopirahim içine yerleştirilen kamera ile yapılan kesisiz bir işlemdir. Vajen, servikal kanal ve rahim boşluğu hakkında bilgi verir. Rahim duvar kalınlığı ve rahmin dış sınırları hakkında bilgi vermez. Rahim perdesini bikornuat rahim yapısından ayırt etmez. Histeroskopininyararı rahimde perdenin hem tanı hem tedavisi olanağını sağlamaktadır.
Laparoskopi rahmin dış duvar sınırlarını ve peritoneal oluşumları ayırt edebilir. Girişimsel bir metoddur. Rahim duvarı kalınlığını değerlendirmez.
Kapalı Rahim Perde Ameliyatı (Histeroskopi ile Rahimde Perde Tedavisi)
Histeroskopi, günümüzde, kadın doğum alanındaki birçok rahatsızlığın çözümü olduğu gibi rahimde perde sorununa da çözüm olmaktadır. Kapalı rahim perde ameliyatı histeroskopi ile kesi ve dikiş olmadan kolaylıkla gerçekleştirilebilir.Eğer perde kalın ve büyükse ikincil histeroskopi gerekebilir. Kapalı rahim perde ameliyatıyaklaşık 30 dakika sürer ve hastanede yatışa gerek kalmadan hasta taburcu edilir. Enfeksiyon riski oldukça düşüktür ve ameliyat sonrası komplikasyonlar yok denecek kadar azdır.
Kapalı Rahim Perde Ameliyatından Sonra Gebelik
Kısırlık nedenleri arasında sayılan rahimde perde, tedavi edilmediğinde düşüklerin tekrarlamasına neden olabilir. Kapalı rahim perde ameliyatındansonra bölgedeki anormallik giderildiği için bebeğin rahme tutunması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi mümkündür. Bu nedenle ameliyattan sonra, hastalarımızın yaklaşık %90’ı sağlıklı bir şekilde gebe kalmakta ve çocuk sahibi olabilmektedir.
© Doç. Dr. Hatice GÖNBE Tüm Hakları Saklıdır.
MakroKEY