Kapalı Rahim İçi Polip Ameliyatı

  • Anasayfa
  • Kapalı Rahim İçi Polip Ameliyatı

Poliplervücudun birçok yerinde oluşabilmektedir. Bu yazıda bahsedeceğimiz poliprahim içerisinde yer alan uterin poliplerdir, yani rahim içi poliplerdir. Rahim içi polipler günümüzde histeroskopi dediğimiz cerrahi yöntemle kapalı olarak kolayca çıkarılabilmektedir.


Rahim İçi Polip Nedir?
Uterin polipler, uterusun iç duvarındaki hücrelerin büyümesi ile oluşur. Uterin polipler, rahim zarından (endometriyum), genellikle uterus boşluğuna uzayacak şekilde büyüyen, büyüklüğü genelde en fazla birkaç santim olan yumuşak kırmızı çıkıntılardır. Polipinsapı genellikle kısadır, ancak bazen polipinrahim ağzından çıkması için yeterince uzar. Poliplerkanamaya eğilimlidir ve fallop tüplerinin yakınında gelişen uterus polipleritüplerin girişlerini tıkayabilirler ve gebe kalmayı etkileyebilir. Uterus poliplerimenopoz öncesi veya sonrası kadınlarda gelişebilir. Menopoz öncesi dönemde çok nadiren poliplerdenkanser gelişebilir. Ancak menopoz sonrası dönemde poliplerile rahim iç zarının kanseri olan endometrium kanseriningörülme ihtimali artmaktadır.


Rahim içi Polip Belirtileri nelerdir?
– Düzensiz adet kanaması gibi sık veya öngörülemeyen aralıklarla değişen
miktarlarda kanama
– Adet dönemleri arasında kanama
– Aşırı derecede ağır adet dönemleri
– Anormal vajinal akıntı
– Menopoz sonrası vajinal kanama


Rahim içi Poliplerin Tanısı Nasıl Konur?
Endometrial poliplerzaman zaman hiçbir semptomu olmayan kadınlarda bulunur. Pelvik ultrason muayenesinde ya da kalça ağrısı gibi tamamen farklı konular için yapılan pelvisin görüntüleme tetkiklerinde rastlantısal bir bulgu olarak görünebilirler. Bazen bir poliputerus iç zarına doğru büyüyen bir miyom ile karıştırılabilir. Ultrason ile polip-miyomayrımını yapmak mümkün değil iken, histeroskopik gözlemde büyük ihtimalle birbirinden ayrılabilir. Ancak, bir endometrial polipinkesin tanısı, polipincerrahi olarak çıkarılmasından sonra bir patolog tarafından mikroskopik inceleme yapılması ile konulur.

Unutmamak gerekir ki ultrasonografi polip, miyom veya başka rahim içi anormallikleri tam olarak ayırt edemez. Sadece rahim içinde anormal bir durum olduğunu ortaya koyar. Sulu ultrasonografi olarak da bilinen sonohisterografi de benzer şekilde rahim içinde yer kaplayan bir lezyon olduğunu söyleyebilir ama tam olarak ne olduğunu söyleyemez. Ancak tanısal (ofis) histeroskopi rahmin içinin tam olarak görüntülenmesini sağladığından dolayı, işlemi gerçekleştiren hekime daha doğru sonuç verir.


Histeroskopik Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?
Histeroskopik polip tedavisiofis şartlarında veya hastane şartlarında yapılabilir. Eğer kullanılacak histeroskopun kalınlığı 3-5 mm arasındaysa ofis şartlarında histeroskopinin rahim içi yer kaplayan lezyonun ne olduğunun anlaşılmasında ve sonrasında da bu yer kaplayan lezyon polip ise aynı anda genel anesteziye ihtiyaç duymadan küçük kalibreli histeroskopik makas ve grasperlarla polip çıkarılması gerçekleştirilebilir.
Birden fazla polipvarlığında veya rahim içi yer kaplayan lezyon miyom, rahim içi yapışıklık, rahim perdesi vb gibi durumlar ise operatif histeroskopi ile ve hastane şartlarında işlemin yapılması daha uygundur.
Histeroskopi işleminde sırasıyla;
– Jinekolojik muayene masasına alınan hastada spekulum adı verilen muayene aleti ile vajende rahim ağzının görüntülenmesi sağlanır.
– Rahim ağzı genişletilerek histeroskop rahim içine sokulur.
– Hacim genişletici solüsyonlar rahim içine verilerek rahim içinden temiz görüntü alınması sağlanır.
– Rahim içini aydınlatan ışık kaynağı fallopian tüp girişlerini ve olası patolojilerin görüntülenmesini sağlar.

– Eğer cerrahi işlem gerekirse histeroskopa kesici ve kanama kontrolü sağlayıcı bazı ek cihazlar monte edilir.
Histeroskopisüresi tanısal için 5-10 dakika, operatif yani cerrahi işlem için 20-25 dakika kadar sürer. Ek olarak laparoskopi planlanırsa işlem toplam süresi uzayabilir.
Histeroskopiözellikle infertilite yani kısırlık tedaviklinikleri için vazgeçilmez bir araçtır.  Tüp bebek merkezlerinde başarısız embriyo transferi sonrası rahim içinin görüntülenmesi neredeyse standard prosedür halini almıştır.


Histeroskopi Ameliyatı Riskleri
Histeroskopiameliyatını en önemli riski uzayan ameliyat süresine bağlı gelişen TUR sendromu adı verilen ve vücuda aşırı sıvı yüklenmesi sonucu meydana gelen beyin ödemidir. Ameliyat süresini ve kullanılan sıvı miktarını sıkı denetleyerek işlemi yapan cerrah bu komplikasyonun önüne geçebilir.

Histeroskopiişleminde rahim delinmesi olası bir komplikasyon olarak karşımıza çıkabilir. Laparoskopikolarak delinen rahim bölgesine dikiş konabilir yada kanama yoksa hasta takibe alınabilir.

Kapalı Rahim İçi Polip Ameliyatı Ne KadarSürer?
Kapalı Rahim İçi Polip ameliyatı tanısal işlem olarak yapılıyorsa 5-10 dakika, cerrahi tedavi amaçlı operatif histeroskopi olarak yapılıyorsa 20-25 dakika sürer.

Kapalı Rahim İçi Polip Ameliyatı Sonrası Adet
Histeroskopisonrası işlemde sıvı kullanıldığı için bir miktar kanama ve lekelenme devam eder.  Histeroskopiyapıldığı ay adet düzensizlikleri beklenebilir. Daha sonra tedavinin sonuçlanması ile adet düzenininin normale dönmesi beklenir.