Kapalı Rahim Ameliyatı

Günümüzde kadın doğum alanındaki birçok tedavi, kapalı ameliyat yöntemi ile yapılabilmektedir. Rahim alma ameliyatı da bu tekniklerden biridir. Rahimdeki kistik yapılar, sağlığı olumsuz etkileyen yapışıklıklar ve kanser vakalarında rahmin alınması sağlık açısından olumlu bir karar olabilir. Histerektomi olarak adlandırılan rahim alma ameliyatı, rahim alınan bölgeye göre farklı isimlerle adlandırılır. 

Kapalı (laparoskopik) Rahim Alınması Ameliyatı Gerektiren Durumlar

  • Rahim kanserine dönüşüm riski taşıyan anormal Rahim kalınlaşması, polipler ve rahim kanseri
  • Patates çuvalı miyom dağılımı olarak rahmin tamamen miyomlarla işgali
  • Rahim ağzı kanserine dönüşüm riski taşıyan lezyonlar ve Rahim ağzı kanseri
  • Rahim sarkmalarında üreme çağının tamamlanmış olması

Kapalı Rahim ameliyatı göbekten girilen kamera görüntüsü eşliğinde sağ ve sol karın bölgelerinden girilen 5 mm lik trokarlar yardımıyla rahmin kan damarlarının kesilmesi, rahmin mesaneden ve vajenden ayrılması esasına dayanır.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Laparoskopik olarak yapışıklıklar açılır ve yumurtalık kan damarları bağlandıktan hemen sonra vajinal olarak rahmin atardamarları bağlanarak Rahim çıkarılır ve vajen güdüğü  vajinal dikilirse LAVH adı verilen laparoskopi yardımlı vajinal histerektomi anlaşılır. Laparoskopik uygulamaların yaygınlaşması ile daha az uygulanır olmuştur.Teknik olarak daha kolay uygulanır. Başlangıç seviyesindeki laparoskopik cerrahlarca tercih edilir.Rahmin vajenden sarkmasının fazla olduğu hastalarda tercih edilebilir.
  • Laparoskopik total histerektomi de rahmin tüm damarları laparoskopik olarak bağlanır, Rahim vajen ve mesaneden ayrılır. Rahim vajinal çıkarıldıktan sonra vajen güdüğüde laparoskopik dikişlerle kapatılır. Rahim sarkması olmayan vakalarda ileri jinekolojik cerrahların tercih ettiği yöntemdir.

Kapalı Rahim Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

Kapalı ameliyat yöntemi, günümüzde, kadın doğum alanında birçok sorunun kolayca tedavi edilmesini sağlamaktadır. Avantajları:

  • Kesi yeri fıtığı olmayışı
  • Ameliyat sorası Ağrının açık ameliyata göre belirgin derecede az olması
  • Kesi yeri enfeksiyon riskinin düşük olması
  • Barsak tıkanıklığı ve buna bağlı gaz çıkaramama şikayetlerinin açık ameliyata göre az olması, ameliyat sonrası 4 saat içinde ağızdan gıdaya başlanması
  • Açık ameliyatlarda görülen Karın içi yapışıklıkların görülmeyişi
  • Hızlı hareketlilik kazanılması, günlük hayata dönüşün hızlanması, 1 hafta içinde işe dönüş
  • Kamera eşliğinde kanama riski daha az olan bir cerrahi gerçekleştirilmesi

Kapalı Rahim Alınması Ameliyatı İyileşme Süresi

Kapalı (laparoskopik) Rahim ameliyatı Ankara da çok hızlı bir iyileşme süreci vardır. Ameliyat günü hasta tuvalet ve öz bakım ihtiyaçlarını kendisi görür. Duş yapabilir. Ertesi gün aracını kendi sürerek evine gidebilir. Bir hafta içinde işine ve çalışma hayatına geri dönebilir. 

Kapalı Rahim Alınması Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrası 2-3 gün yada hasta isteğine bağlı daha uzun ağrı kesici kullanabilir. Gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durup bol sıvı alınmalıdır. Göbekteki ve 5 mm trokar yerleri bantları ertesi gün çıkarılır ve yerleri açık bırakılır. Özellikle göbek deliği kuru tutulmalıdır.Trokar dikişleri estetik yada tek dikiş halinde atılır. Kendiliğinden düşer yada 1 hafta sonra alınır.

Kapalı (laparoskopik) Rahim Alınması Ameliyatı Sonrası Cinsel Hayat

Kapalı Rahim ameliyatı karın içi organ olan rahimin alınmasına yönelik gerçekleştirilen bir ameliyattır. Cinsel ilişkide vajen rol oynar. Vajen bitiminde bırakılan dikişlerin iyileşmesi için 8 haftalık bir ilişki kısıtlması önerilir.