Jinekoloji'de Vajinal Lazer Uygulamaları

  • Anasayfa
  • Jinekoloji'de Vajinal Lazer Uygulamaları

Günümüzde vajinal lazer uygulaması giderek yaygınlaşmaktadır.Birçok alanda uygulanmaktadır. Cerrahiye alternatif tedavi olması, kolay ağrısız ve pratik olması nedeniyle daha çok tercih edilebilir olmaya başlamıştır. Jinekolojide başlıca kullanım alanları:

  1. Vajinal daraltma
  2. İdrar kaçırma
  3. Genital bölge renk açma
  4. Vajinal bölgenin gençleştirmesi (rejenuvasyon)
  5. Vajinal kuruluğa bağlı cinsel ağrıların azaltılması
  6. Kondilom tedavisi
  7. Menopoza bağlı vajinal kuruluk tedavisi

Genital lazer ilk uygulamalarda kondilom tedavisi için başlansa da şu an birçok alanda uygulanmaktadır. ‘’Lazerle genital estetik’’alanları nelerdir, Lazerle vajina gençleştirme, idrar kaçırma tedavileri, lazerle genital beyazlatma, siğil tedavileri, lazerle labioplasti ve ‘’ vajina daraltma” gibi konularda detaylı bilgi vereceğim.

Karbondioksit ve Erbium YAG Lazerler

2010’lu yılların başından itibaren ise lazer; vajinal daraltma, Stres Üriner İnkontinans (SUI) tedavisi, genital bölge renk açma ve genital bölge gençleştirme amaçları ile genital estetik pratiğine girmiştir. Bu alanlarda en sık olarak CO2 ve Erbium yag lazerler kullanılmaktadır.

Her ikisinin de lazer ışığı dokuda su ile karşılaştıktan sonra ısıya dönüşerek dokuda geçici bir hasar  oluşturmaktadır. CO2 ve Er:Yag (Erbium YAG) lazerler genitalde ve vücudun farklı alanlarında, değişik fonksiyonel ve estetik endikasyonlarla kullanılabilmektedir.

Yumuşak dokuda eksizyon (dokuyu çıkartma),insizyon (kesme),ablasyon (yıkma),vaporizasyon (buharlaştırma) ve koagülasyonu (kanamayı durdurma) gibi cerrahi uygulamalarda kullanılabilmektedirler.

Lazer ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?

Genital estetik ameliyatlarda ve fonksiyonel problemlerin giderilmesinde CO2 ve Erbium YAG lazerler önemli bir tedavi seçeneği olmuştur. Bu yöntemle

  • Vajina sıkılaştırma
  • Vajinal gençleştirme (rejüvenasyon) tedavileri,
  • Organ sarkması olmayan hastalarda idrar kaçırma (Stres Üriner İnkontinans, SUI) tedavisi,
  • Cinsel hazzın arttırılması
  • Orgazm fonksiyonunu kolaylaştırmak,
  • Tekrarlayan vajinal enfeksiyonların tedavisi
  • Menopoz döneminin kuruluk,idrarda yanma, cinsel ilişkide ağrı şikayetlerini gidermek,
  • Vajinal kuruluk tedavisi
  • Ciltte stria ve çatlak tedavisi
  • Sık geçirilen vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisi,
  • Genital lichen sclerosus hastalığının semptomatik tedavisi
  • Genital bölge Molloscum Contagiusum tedavisi  mümkün olabilmektedir.

Lazerle Genital Estetik Avantajları

  • Ameliyathane şartlarını gerektirmemesi,
  • Genel anestezi gerektirmemesi,
  • Yan etkisinin yok denecek kadar az olması,
  • İşlem sonrasının çok rahat geçmesi, istirahate gerek kalmaması,
  • Yapılan işlemlerin ağrısız, acısız olması ve kısa sürmesidir.

Vajinal lazer kimlere uygun değildir?

Vajinal lazer uygulaması yapılmaması gereken durumlar vardır. Bunlar:

  • Gebelik döneminde,
  • Lohusalık döneminde: Doğumdan 3 ay sonra vajinal lazer uygulaması yapılabilir. Emzirme döneminde uygulanmasının bir sakıncası yoktur.
  • Orta ve İleri düzey pelvik organ sarkması olanlarda,
  • Menstruasyon döneminde: Menstruasyon döneminde vajinal ıslaklık ve enfeksiyonlara yatkınlık nedenleri ile vajinal lazer uygulanmaz.
  • Aktif enfeksiyon varlığında özellikle genital HPV veya HSV varlığında: Enfeksiyonunun yayılımını arttırabileceği için aktif HPV veya HSV enfeksiyonu varlığında uygulanmaz.
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları olanlarda
  • Kontrolsüz şeker hastalığı olanlarda,
  • Psikiyatrik hastalığı olanlarda,
  • Smear testinde anormal hücre olanlarda,
  • Genital kanser veya kanser şüphesi olanlarda,
  • Işığa karşı duyarlılık sorunu (Fotosensitivite) olanlarda.

Vajinal Lazer Öncesi Yapılması Gerekenler

Vajinal lazer öncesi genital ve pelvik muayene yapılmalı, ultrason değerlendirmesi yapılmalıdır. Vajinal muayenede yoğun enfeksiyon izlenen hastaların öncelikle enfeksiyon tedavisi yapılmalıdır. Son bir yıl içinde yapılan smear testinde patolojik bir durum olmamalıdır.

Lazer işlemi ağrısız bir uygulamadır fakat yine de hasta konforu açısından ağrı eşiği düşük olan hastalarda işlemden 10-15 dakika kadar önce vajina içine lokal anestezikli krem uygulanması uygun olur.

Lazer Sonrası Görülebilecek Komplikasyonlar

Lazer uygulaması sonrası büyük bir komplikasyon bildirilmemiştir. Fakat var olan bir bakteriyel enfeksiyon durumunda uygulanırsa vajinal yanma, ödem olabilir. Vajinal lazer uygulamaları sırasında labium minuslara doğru uygulama yapılırsa acı ve su toplaması olabilir.

3 seans uygulamaya rağmen vajinal daralma veya idrar kaçırma şikayetleri açısından memnun kalmayan hastalara cerrahi önerilmelidir.

Lazerle vajina daraltma sonrası dönem

İşlem sonrası sosyal hayata hemen dönülebilmektedir. İşlem sonrası ilk birkaç gün pembemsi, sulu kanamalar normaldir. Bu vajinanın kendini yenileme sürecidir.

Lazerle vajina daraltma yaptıranlar nelere dikkat etmeli?

İşlem sonrasında 7 günlük cinsel ilişki yasağı haricinde herhangi bir kısıtlama da yoktur. Lazer işleminden sonraki ilk gün ateş, bulantı, eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler nadiren görülebilmektedir. Bu durumda doktorunuza danışarak parasetamol grubu ilaçlar alabilirsiniz.

Lazer tedavisi sonrası etki ne zaman hissedilir?

Lazer uygulamasından ortalama 3 hafta sonra, kadın ve erkek eş tarafından hissedilebilir ölçüde sıkılaşma ve duyarlılık oluşmaktadır.

Vajinal Lazer Tedavi Nasıl ve Kaç Kez uygulanır?

Vajinal gençleştirme, sıkılaştırma ve idrar kaçırma tedavileri için genelde 1ay arayla 2 veya 3 uygulama önerilmektedir. En etkin sonuçlar 2. veya bazen de 3. uygulamanın sonunda alınmaktadır. İşlemden bir yıl sonra tek bir seans daha yapılabilir (Hatırlatma seansı). Kişide kollajen üretim ve yıkımı sürekli bir döngü içinde devam ettiği için lazer uygulamalarının 2-4 yılda bir tekrarı gerekebilir.

Lazerle vajina daraltma işlemi son yıllarda sık tercih edilen bir yöntemdir. Uygun hasta gurubunda oldukça yüz güldürücü ve memnuniyet vericidir. Hastayı cerrahisiz şekilde tedavi edebilmesi son derece önemli bir avantajıdır.

Vajinal Lazer Uygulamaları Haricindeki Diğer Lazer Tedavileri

Vajinal daraltma haricinde farklı kozmetik nedenlerle yapılan lazer tedavileri de mevcuttur:

  • Labia majora, perineal ve perianal bölge renk açma,

  • Labia majora ve perineal bölge sıkılaştırma, yüzey düzeltme,

  • Labioplasti, vajina daraltma gibi genital estetik operasyonlarda dokuyu kesme,

  • Genital siğil tedavisi,

  • Akne, yanık gibi skar tedavileri,

  • Ciltte stria ve çatlak tedavileri,

  • Yüz rejüvenasyonu (antiaging, kırışıklık tedavisi, gözenek sıkılaştırma, lifting sağlama).

Lazer ya da Cerrahi ile vajinal daraltmada hasta seçimi nasıl yapılır?

Vajinal daraltma isteyen hastalarımız için  iki seçenek vardır. Cerrahi yani ‘Vajinoplasti’ veya ‘ Lazer ile Vajinal Daraltma’.

Cerrahi operasyonda hasta anestezi almakta, birkaç gün ev istirahatinin ardından yaklaşık 4-6 hafta kadar spordan, havuzdan ve cinsel hayattan uzak kalması gerekmektedir. Cerrahi operasyonda vajinanın yalnızca arka duvarı daraltılmaktadır. Vajina daraltma ameliyatlarında pelvik kaslar birbirine yaklaştırılarak destek sağlanmakta, fasya (kasın koruyucu kılıfı) onarımları da yapılmaktadır. Özellikle ileri düzeyde vajinal genişliği olan, idrar torbası ve barsak sarkması olan hastalarda cerrahi vajinal daraltma ilk etapta düşünülmelidir.

Vajinal genişliği çok olmayan, sarkma problemi hafif düzeyde olan, cinsel haz ve orgazm problemleri ön planda olan hastalarda ise lazerle vajinal daraltma öncelikli olarak düşünülmelidir.

Lazerle vajina daraltmanın birden çok avantajı vardır. Bunlardan ilki işlemin ağrısız ve acısız olması, bu nedenle anestezi gerektirmemesidir. Ayrıca cerrahi bir işlem olmadığından ameliyata dair risklerin olmaması, işlemden hemen sonra hastanın günlük işlerine ve sosyal hayata dönebilmesi, cinsel ilişkiye yasağının sadece 1 hafta olması da diğer avantajlarındandır.

LVR (Lazer Vajinal Rejüvenasyon) vulvar vestibulitis, lichen sclerosus hastalığı ve menopoza bağlı genital şikayetlerin giderilmesi gibi amaçlarla da uygulanabilmektedir.

 

Lazerle Vajinal Daraltma

Cerrahi

Teknik

Kolay, cerrahi yok

Zor, Cerrahi müdahale var

Anestezi

Şart değil/lokal krem kullanılabilir

Gerekli

Daraltılan Alan

Tüm vajen duvarı

Vajen arka duvar 6-7 cm

Süre

15-20 dk

45-60 dk

Mekanizma

Kollajen ve elastin liflerin artması

Fasya onarımı ve kasların yaklaştırılması

Tekrar

Senede 1 seans

Gerek yok

Antibiyotik ve aneljezik

Gerek yok

Gerek var

Cinsel Perhiz

7 gün

1-1,5 ay

Sosyal Aktivite

Aynı gün

1 ay sonra

Vajinal lazer hangi amaçlarla yapılmaktadır?

Vajinal sıkılaştırma, gençleştirme (rejuvenasyon) ve daraltma amaçlarıyla yapılan genital lazer uygulamalarının farklı avantajları daha vardır.

Cinsel hazzın arttırılması:

Lazerle vajina daraltma ile kadın ve erkek eşte cinsel ilişki sırasındaki haz, doyum hissi artmaktadır. Kadınlardaki orgazm problemleri de düzelebilmektedir. Bu etkiyi özellikle vajina ön duvarındaki kanlanmayı arttırma etkisi ile sağlamaktadır, sonuç olarak duyarlılık ve uyarılma etkisi oldukça artmaktadır. Diğer taraftan cinsel ilişkide hiçbir sorun yaşamamasına rağmen, ilişki sırasında orgazmı kolaylaştırmak ve cinsel hazzı arttırmak gibi amaçlarla da lazer seansı yapılabilmektedir.

Vajinal kuruluk tedavisi:

Vajinal kuruluk, özelikle postmenapozal dönemdeki kadınlar için ciddi bir problem olmaktadır. Kuruluk, ilişki esnasında ağrıya neden olabildiği gibi kimi zaman ilişki harici de yanma ve rahatsızlık duygusuna sebep olabilmektedir. Vajinal lazer tedavisi, vajinal kuruluk tedavisinde etkin bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedavinin etkisi ile artan vajinal kan dolaşımına bağlı olarak vajinanın nemliliği ve ıslanması artmakta, hastaların semptomlarında hızlı bir iyileşme görülmektedir.

İdrar kaçırma sorunun tedavisi:

İdrar kaçırma (inkontinens) sorunu yaşayan ancak idrar torbası sarkması şikayeti olmayan veya hafif düzeyde sarkması olan kadınlarda lazer uygulaması tedavi amacıyla da uygulanabilmektedir. Vajinal lazer tedavileri ileri yaş grubu hastalarda da rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Sık vajinit (vajinal enfeksiyon) geçiren hastaların tedavisi:

Bazı kadınlar sürekli ilaç, fitil, krem tedavilerine rağmen sürekli olarak vajinal enfeksiyon sorunları ile iç içedirler. Bu tür hastalar için vajinal lazer uygulamaları oldukça faydalar sağlayabilmektedir. Lazer tedavisi, sık vajinal enfeksiyon, tekrarlayan mantar enfeksiyonu sorunu ile karşı karşıya kalan kadınlarda da kanlanma artırıcı etkisi ile immün direnci arttırdığı için tedavi amaçlı uygulanabilmektedir.

Menopoza bağlı cilt incelmesinin tedavisi:

Özellikle menopoz döneminde vulvovaginal atrofi (genital bölge küçülmesi, cilt dokusunun incelmesi) nedeni ile artan vajinal kuruluk ve ağrılı cinsel ilişki sorunlarında da vajina lazerleri etkili olmaktadır. Etki mekanizması yine aynı şekilde kolajen sentezi ile yeni doku formasyonunun artması ile gerçekleşmektedir.

Özellikle meme kanseri riski olan kadınlarda lokal estrojen tedavi kullanılamadığı için bu hasta grubunda lazer tedavileri oldukça yüz güldürücü olmaktadır.

Vulvar Vestibulit tedavisi:

Cinsel ilişki ağrısı (disparoni) ‘Vulvar Vestibulitis’ (Vulvar Vestibulit Sendrom) denilen bir duruma bağlı olabilir. Bu durumda vajina girişindeki vestibulum bölgesinde inflamasyon bulunmaktadır. Bu durumda da tedavi amaçlı lazer uygulamaları ile cinsel ilişki ağrısı tedavi edilebilmektedir. Amaç vestibulum bölgesindeki kolajen sentezinin uyarılarak bu bölgedeki acı duygusunun azaltılmasıdır.

Lichen Sclerosus tedavisi:

Cilt dokusunda incelme, buna bağlı olarak gelişen yanma, kaşıntı, batma gibi şikayetler ‘lichen sclerosus’ adı verilen otoimmün bir cilt hastalığına bağlı olabilmektedir. Kesin bir tedavisi bulunmayan bu hastalıkta genellikle semptomları hafifletici kortizon içeren kremler uygulanmakta, ancak bir süre sonra etkili olmamaya başlamaktadır. Lazer tedavisi lichen sclerosus hastalığında yeni ve sağlıklı doku oluşumunu uyarıp kanlanmayı arttırarak tedavide etkili olabilmektedir. 

 İlişki sırasında ses gelmesi, hava çıkması (Vajinal Flatus):

Bazı kadınlar ilişki sırasında, egzersiz yaparken veya ağır yük kaldırırken vajinadan hava gelmesine bağlı ses çıkması şikayetinden yakınmaktadırlar. Utanç verici olarak gelen bu durum genelde vajinal tonusun (kas sıkılığın) ve kolajenin azlığına bağlıdır. Bu durumda vajinal lazer çözüm üretebilmektedir.

Muayenehanemde 3in 1Co2 Lazer uygulaması vajinal daraltma,idrar kaçırması, genital bölge beyazlatma, tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar için yapılmaktadır.