HPV Aşısı

“Rahim ağzı kanseri aşısı” olarak da bilinen HPV aşısı, tüm dünyada giderek yaygınlaşmaktadır. Günümüzde, birçok kişinin enfekte olduğundan bile haberdar olmadığı HPV virüsü, cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Deri temasıyla bulaşan HPV, birçok cinsel hastalığın aksine korunmalı ilişkide de bulaşabilmektedir. HPV aşısı, hastalıkla hiç temas etmemiş hastalarda etkin koruma sağlamaktadır. Özellikle kadınlar, HPV’nin hem kanser yapan yüksek riskli türlerinden hem de düşük riskli tiplerinden aşı ile korunabilmektedir. 

HPV yani “Human Papilloma Virus” bugün, dünyanın her yerinde en sık karşılaşılan cinsel hastalıklardan biridir. Virüs, genital bölgede siğil oluşturmasıyla bilinir. Genital siğillerin %90’ının sebebi HPV virüsüdür. Oluşan siğiller estetik açıdan rahatsız edici bir görünüm yaratırken cinsel sağlığı da ciddi şekilde tehlikeye atar. Erkekler, virüsün taşıyıcısı rolündeyken virüs kapan kadınlarda rahim ağzı kanseri oluşma riski ciddi oranda artar. Özellikle virüsün bazı türleri, rahim ağzı kanserine dönüşme bakımından yüksek risk taşırlar.

Virüsü vücuttan atmanın tek yolu bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Birçok kadın ve erkek, virüsle enfekte olduğunu anlamadan HPV’yi vücudundan atmaktadır. Sigara ve alkolden uzak durmak, düzenli beslenmek, spor alışkanlığı kazanmak bağışıklığın güçlenmesine ve vücudun HPV virüsü ile savaşmasına yardımcı olabilir.

Bununla birlikte koruma amacıyla yapılan HPV aşısı, HPV virüsü bulaşmamış kişilerde oldukça etkin sonuçlar vermektedir. Kondom ve diğer korunma yöntemleri HPV’ye karşı koruma sağlamaz. Günümüzde HPV’den korunmanın tek yolu aşı yaptırmaktır.Koruyucu etkisinin yüksek olması için henüz cinsel hayatı aktif olmayan bireylerde ve çocuklarda yapılması tavsiye edilmektedir. Bu durum, HPV aşısı ve aşının güvenilirliği ile ilgili merak edilenleri de artırmaktadır.

HPV Aşıları

HPV aşıları kanser ile ilişkisi ispatlanmış HPV tiplerinden ve genital siğil (kondilom) yapan HPV tiplerinden koruyacaktır.

Aşılar hem erkelerde hem de kadınlarda kullanım için onaylanmıştır. Aşılar HPV enfeksiyondan korur, mevcut HPV enfeksiyonunu tedavi etmez.

  • HPV aşılarının etkinliği 9-12 yaşlar arasında yapıldığı takdirde en iyi olmaktadır.
  • 13-26 yaş arasındaki aşı olmamış gençler ve genç erişkinler mümkün olan en kısa zamanda aşılanmalıdırlar.
  • 26 yaş sonrası aşı uygulanması bireyselleştirilmelidir.

HPV DNA Testleri

Günümüzde uygulanan HPV testleri rahim ağzı (serviks) olan kadınlar için onaylanmıştır. HPV DNA testi pap smear testi ile aynı şekilde yapılmaktadır. Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından sürüntü alınmaktadır.

  • Penis, vulva, ağız, anüs veya gırtlak için onaylanmış HPV DNA testi henüz yoktur.
  • Tüm HPV tiplerine karşı maruziyeti belirleyecek test bir test yoktur.

HPV ve HPV İlişkili Hastalıkların Tedavisi

HPV için bir tedavi henüz yoktur, ancak HPV’nin yaptığı hücresel değişikler için tedaviler mevcuttur.

HPV’nin neden olduğu kanserler erken dönemde yakalandığı takdirde tedavisi en kolay olan kanser türlerindendir. Gözle görülür olan genital siğiller cerrahi veya medikal olarak da tedavi edilebilirler.

HPV hakkında hatırlanması gerekenler

  • HPV çok yaygın görülen bir virüstür. Çoğu kadın ve erkek hayatlarının bir döneminde HPV’ye maruz kalacaktır.
  • HPV için bir tedavi yoktur. HPV’nin neden olduğu hücresel değişiklikler için bir tedavi vardır.
  • HPV pozitif olmak kanser olacaksınız anlamına gelmemektedir. HPV yaklaşık olarak %90 oranında vücuttan kendiliğinden temizlenmektedir.
  • Bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar kullanan veya kronik hastalıkları bulunan insanlar HPV’nin neden olduğu kanserler açısından daha büyük risk altındadır.
  • HPV enfeksiyonu sonrası gelişen kanserlerin çoğu aşılar ile önlenebilmektedir.
  • Rahim ağzı (servisks) kanserlerinin çoğu rutin tarama testleriyle (pap smear) önlenebilmektedir.

  HPV aşıları ve detayları hakkında bilgi almak için muayenehanemizle iletişime geçiniz.